Gynna miljön – laga trasig teknik

Det är många som idag äger smartphones, datorer och surfplattor. Elektroniken finns att köpa överallt, men en stor del av de produkter som säljs slängs när de är uttjänta eller inte anses moderna längre. Detta skapar en stor miljöbelastning. Det är bättre för miljön och mer ekonomiskt att laga den teknik som finns i ens ägo, i stället för att köpa nytt.

iphone sprickaUnder de senaste decennierna har den privata konsumtionen och användandet av elektronik genomgått en stor ökning. Idag äger varje hushåll två datorer och en surfplatta. Åtta av tio hushåll har en smartphone, och nästan alla svenskar (98%) äger en mobil. Tyvärr är merparten av all elektronik på marknaden inte byggd för att enkelt kunna repareras och uppgraderas, utan det som sker är att konsumenten köper en elektronisk produkt och använder den tills den går sönder. Därefter slängs eller återvinns produkten och en ny inhandlas, vilket orsakar nya utsläpp av koldioxid och utvinning av fler metaller. För att undvika detta är det bättre att laga redan ägd elektronik och köpa nytt endast när det verkligen behövs.

Laga mobilen

Ett vanligt problem med mobiler är att skärmen går sönder. Det finns nu företag som erbjuder lagning av trasiga skärmar, både till mobiler och till smartphones. Om en mobil är inköpt hos en operatör går det att lämna in mobilen till operatören och få den lagad mot en avgift. Ett bra ställe att besöka är https://www.appfix.se/, som minimerar tiden kunden måste vara utan sin smartphone eller surfplatta.

Många har också hemförsäkring med extra drulleskydd. Detta kan täcka en stor del av kostnaden för lagning, även om försäkringstagaren oftast får stå för en självrisk på 1500 kr.

Laga datorn

Det är också vanligt att datorer går sönder av olika skäl. En stor risk när vid inköp av en laptop är att den saknar spillskydd, vilket gör att datorn kan sluta fungera bara genom att det råkar spillas några droppar kaffe eller annan vätska på tangentbordet. För att undvika detta går det förstås att investera i en laptop som har spillskydd vid inköp. Är skadan redan skedd så kan det gå att få kostnaden för lagning betald via försäkringen.