Köp inte nytt – laga & återanvänd!

Innan du köper nytt kan det vara idé att fundera ett varv till. Kanske det du tänker slänga går att laga? Eller varför inte använda det till något helt annat än det tillverkades för.

Det finns massor av fördelar med att laga, reparera eller återanvända saker, den självklara miljöaspekten är bara en av dem. Genom återanvändning sparar du inte bara på miljön, utan även på dina slantar. Du kan dessutom skapa något helt unikt av sådant som andra skulle beteckna som skräp.

”Bara fantasin sätter gränser.”

Laga och återanvänd

Släng inte bort din mobil bara för ett sprucket glas eller någon annan mindre defekt. Idag är det fullt möjligt att laga din iPhone, något som var omöjligt för bara några år sedan. Gamla bildäck kan användas som upphöjda planteringar eller varför inte till en gunga? Rostig metall kan användas i trädgården som växtstöd eller till och med skulpturer. Gamla cyklar kan man ofta se i trädgårdsmagasin, med blomsterarrangemang på pakethållare och i cykelkorgar. Tegel och takpannor går att använda till mycket i trädgården. Bara fantasin sätter gränser.

Den mångsidiga PET-flaskan

Den går att panta, javisst. Men det är inte det enda du kan göra med den. Du kan bygga de mest häpnadsväckande ting av dem. Det finns de som använder dem till rabattkanter genom att gräva ner toppen i marken. Människor har använt dem till att bygga hela växthus, istället för att köpa plast. De går att använda till droppbevattning, du kan plantera i dem, eller göra självvattnande kärl av dem. De är också utmärkta att använda som drivhus till små plantor. Det finns massor av idéer på nätet. Nästan allt går att återanvända på något sätt om du är lite uppfinningsrik. Förutom det roliga i att skapa nytt gör du samtidigt något väldigt bra för miljön.