Laga, lappa och återvinn

Det finns en hel del du kan göra för att minska din klimatpåverkan och slå ett slag för miljön. Ett exempel är att laga trasiga saker så att de får ett längre liv och blir mer hållbara. Ett annat är att minska energianvändningen i ditt hem.

klimatpåverkanKöp inte en ny mobil när skärmen har fått en stor spricka, laga iphone x i stället. Och köp inte halogenlampor eller varma glödlampor, när du kan hitta dimbara LED-lampor som minskar energianvändningen:

Med en dimbar LED-lampa styr man enkelt ljuset och skapar den rätta stämningen. Energimyndighetens test visar att en dimrad lampa även kan spara mycket energi – ibland hela 80 procent jämfört med en lampa som inte är dimbar – Energimyndigheten

Det gör att du kan ställa in så att lampan ger ett starkt ljusflöde och har ljusstyrka när du vill storstäda ett rum en kväll, eller när det mörkt inomhus. När du senare vill återställa rummets mysbelysning kan du dimma ner och förändra ljuset alldeles efter dina egna behov.

Minska klimatpåverkan

I en artikel i Hem & Hyra går det att läsa om hur koldioxid är den största klimatboven. Det innebär att du kan minska dessa utsläpp genom att till exempel inte köra bensindriven bil till och från jobbet, utan cykla eller promenera, eller ta spårvagn och tunnelbana. Svårare blir det förstås om du bor ute i landsbygden, men nu när elbilar och hybrider blir fler och vanligare kanske det snart går att göra något åt den energianvändningen.

Modeindustrins utmaning

Kläder är en stor miljöbov även de. Och nu är det upp till både dig som konsument och modeindustrin som helhet att tackla de problem som klimatets härdsmälta står inför. I alla fall när det gäller konsumtion av miljöförstörande plagg. I Dagens Nyheter går det att läsa om hur medelsnittsvästerlänningen har hela fyra gånger så mycket kläder i våra garderober som för bara 40 år sedan. Kläder har nämligen blivit så billigt. Slit och släng-samhället är boven i dramat.

Det som behövs inom klädförbrukningen är insamling av plagg som inte längre används, återvinning av material och användning av fibrer som verkligen håller och inte smutsar ner sjöar och hav med microplaster (ännu mer). Mer ansvar med andra ord.