Olika former av återanvändning

Att återvinna är bra, inte minst eftersom det sparar energi. Genom att hushålla bättre med energin kan vi minska utsläppen av gaser som bidrar till uppvärmningen av jorden. Återvinning är dock inte det allra bästa alternativet: allra bäst är återanvändning.

Man ska inte gå över ån efter vatten, brukar det heta. Trots det handlar en stor del av det ekonomiska systemet om att exploatera nya resurser istället för att använda de som redan finns. Vi går ner i jorden efter metaller, istället för att återvinna de som vi redan har grävt upp en gång.

Återvinning

Allra mest lönar det sig att återvinna aluminium, en metall som kräver stora energimängder vid framställningen. Det är därför som det finns ett pantsystem för aluminiumburkar. Man bör också återvinna andra uttjänta aluminiumprodukter, som kaffekapslar och värmeljus.

Även plast kan återvinnas. Många sport- och friluftsmärken framhåller i sin marknadsföring att de tillverkar plagg av återvunna plastflaskor. Inte minst är det vanligt att plastflaskor görs om till fleecejackor. Problemet är att dessa jackor släpper ifrån sig mikroskopiska plastpartiklar som inte fastnar i reningsverkens filter, och som därför hamnar i haven där de tas upp av levande organismer. Att välja plagg i återvunnen polyester är fortfarande en bra idé, men man bör se upp med fleece. Det går också att återvinna bomullsfiber, även om detta inte slagit igenom på samma sätt som återvunnen polyester.

Andra sätt att göra nytt av gammalt

Återvinning är bra, men ofta går det åt en del energi för att smälta ned det gamla materialet och skapa nytt. Bättre är om man kan tillverka en ny sak utan att helt omforma den gamla, exempelvis göra en lampskärm av en gammal flaska, eller av något helt annat. Det går att sy väskor av gamla presenningar eller cykeldäck, och fodra dessa väskor med avlagda kläder.

Slutligen får man inte glömma att det går att laga eller modifiera befintliga saker på olika sätt. Man kan klä om en gammal möbel, eller lappa ett par jeans som blivit utslitna på knäna.