Se upp med impregneringssprayen

Att vi är måna om våra skor, kläder och möbler är något som är otroligt bra då dem håller längre och blir i bättre skick. Men det gäller att se upp med vilket typ av impregneringsspray du använder.

Enligt en undersökning så innehöll 11 av 13 impregneringssprayer som fungerar på allt från barnkläder till möbler fluorerade miljögifter. Något som Naturskyddsföreningen vill sätta ett stopp för.

Kan öka risk för cancer

Vad föreningen gjorde var att undersöka en mängd olika kläder, allvädersplagg för barn, där man efter undersökningen fann stora halter av flourerade miljögifter. Enbart i små mängder kan dessa gifter skada fortplantningen och hormonsystemet hos djur och även öka risken för cancer. De har nu gått vidare för att gå igenom olika sprayer för att se vad dem innehåller och kommit fram till att även dessa innehåller dessa ämnen – sprayer man kan handla i sport- och skobutiker.

Bristfällig märkning

Ett problem med dessa sprayer är att de är en otroligt dålig märkning på dem och är med detta både en risk för människor och miljön. Dess effekter på oss människor är ännu inte helt fastlagda så man bör vara vaksam på vad man sprayar in sina kläder och möbler med. Dock betyder inte det att vi ska sluta impregnera helt, men vi bör använda fluorkemikaliefria produkter. Så, för ett par nya skor kan du hitta Heppo rabattkoder på Gratislandet och sedan köpa på dig en bra spray så har du gjort dig ett ordentligt kap!  För självklart ska man få unna sig att shoppa nytt – det handlar bara om att göra det på bästa möjliga sätt, både för plånboken, hälsan och för miljön!