Svenska naturmaterial

När man tänker på kläder tänker man troligen framför allt på bomull, och kanske också på polyester. Men det finns många andra fibrer och material som kan användas till textilier av olika slag, och en del av dem finns att tillgå på nära håll.

De vanligaste textila materialen idag är bomull och polyester, vilka båda två är problematiska ur miljösynpunkt. Det finns även flera populära material från djurvärlden, framför allt nyzeeländsk merinoull och kashmir, som är en form av getull. Det går naturligtvis att föda upp dessa djur även i Sverige, men frågan är om det är nödvändigt.

Lin och nässlor

Det finns nämligen många material naturligt i Sverige, som kan vara bättre att använda. En fiber som tidigare var mycket vanlig till kläder och andra textilier som användes i hushållen är linne. Fibern kan kanske inte mäta sig med bomull på alla områden, men den har flera fördelar. Kläder och sängkläder i linne är betydligt svalare än dito i bomull, och inte minst är lin en av de mest miljövänliga fiber som finns.

Lin odlas redan i stor utsträckning i Sverige, för sina oljerika fröns skull. En annan växt som kan användas till både livsmedel och textil är brännässlan. Fibrerna är inte lika lättarbetade som linets eller bomullens, men i gengäld kan nässlor odlas utan bekämpningsmedel. För att minska resursanvändandet på jorden är det nödvändigt att odla mer ”smarta” växter, som kan användas till mer än ett syfte. Där har både lin och nässlor en roll att spela.

Animaliska material

Slutligen bör man inte glömma bort material som kommer från djur som människor äter. Hudar från kor och grisar används till kläder som bl.a. skor, men det går även att garva fiskskinn och använda till kläder. Skomakaren Victoria Nilsson i Skellefteå tillverkar skor av skinn från nöt, ren och lax. Det är ytterligare ett smart sätt att ta till vara material som annars hade gått till spillo.